Ιωάννα Τούνη: «Σε ευχαριστώ Δημήτρη...» - Η μελανιά στην κοιλιά της από την ένεση για την θρομβοφιλία

Το βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ιωάννα Τούνη: «Σε ευχαριστώ Δημήτρη...» - Η μελανιά στην κοιλιά της από την ένεση για την θρομβοφιλία

Η Ιωάννα Τούνη πρόσφατα ενημερώθηκε από την γυναικολόγο της πως έχει θρομβοφιλία, μια παθολογική κατάσταση για την οποία πρέπει καθημερινά να κάνει μια ένεση στην κοιλιά της.

Τι πρώτες ενέσεις τις έκανε στο φαρμακείο, ενώ μετά από δυο που έκανε υπό την επίβλεψη του φαρμακοποιού έμαθε να την κάνει μόνη της και πλέον τις κάνει στο σπίτι.

Χθες 15/11 την βοήθησε ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, όμως όπως αποκάλυψε σε βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, της έκανε μελανιά. Σήμερα λοιπόν, αποφάσισε να την κάνει μόνη της.

«Ο Δημήτρης έχει πάει δουλειά, έχει meeting. Χθες έκατσε να μου κάνει τον αποκλειστικό νοσοκόμο και είναι η πρώτη φορά που έχω μελανιά στην κοιλιά μου. Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη, έχεις επιδέξιο χέρι. Οπότε σήμερα θα κάνω μόνη μου τις ενεσούλες μου. Καλύτερα μόνη μου!» αποκάλυψε η Ιωάννα Τούνη.

Το βίντεο που δημοσίευσε η Ιωάννα Τούνη

Τι είναι η θρομβοφιλία τελικά το μπορεί να προκαλέσει και η θεραπεία

Θρομβοφιλία ονομάζουμε την παθολογική κατάσταση υπερπηκτικότητας της αιματικής κυκλοφορίας στον άνθρωπο με αποτέλεσμα την ανάπτυξη θρόμβων σε όργανα και αγγεία. Στις περιπτώσεις αυτές εντάσσονται και η παθολογία πήξης στην διάρκεια της εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα θρομβοεμβολικά επεισόδια στην έγκυο ή στο έμβρυο, ακόμη και εμβρυϊκή απώλεια (αποβολή).

Ο προγεννητικός έλεγχος ρουτίνας για θρομβοφιλία σε μη επιλεγμένες γυναίκες δεν συνιστάται αφενός μεν λόγω της χαμηλής συχνότητας εμφάνισης επιπλοκών και της έλλειψης μιας ασφαλούς, αποδοτικής και μακροπρόθεσμης μεθόδου προφύλαξης κατά του θρομβοεμβολικού επεισοδίου, αφετέρου δε επειδή ένας στους 7 περίπου Έλληνες εκδηλώνει κάποια μορφή θρομβοφιλίας οπότε υπάρχει κίνδυνος για άνευ αιτίας υπερβολική διευθέτηση στην διάγνωση και στην θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η εγκυμοσύνη δε, αποτελεί από την φύση της μια κατάσταση αμυντικής υπερπηκτικότητας όμοια με την θρομβοφιλία, οπότε οποιοσδήποτε έλεγχος θρομβοφιλίας στη διάρκεια της κύησης είναι διαγνωστικά άνευ αξίας.

Η θρομβοφιλία μπορεί να είναι κληρονομική (ένα ελαττωματικό γονίδιο από τους γονείς μας συνήθως μεταδίδει την γενετική θρομβοφιλία), αλλά και επίκτητη (αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία προκαλεί την παραγωγή ενός αντισώματος το οποίο παρεμβαίνει στον μηχανισμό πήξης του αίματος), καθώς μπορεί να προκύψει από διάφορες καταστάσεις (διαβήτης, καρκίνος, παχυσαρκία, ακινησία, εγκυμοσύνη, τοκετός).

Ο μηχανισμός της πήξης του αίματος είναι μια αλληλουχία σύνθετων διεργασιών που καταλήγουν στην δημιουργία θρόμβου καθώς και στην αυτόματη αναστολή της αλληλουχίας διεργασιών από το ίδιο το σύστημα για την επίτευξη της αναγκαίας ισορροπίας στην πήξη. Η ίδια η εγκυμοσύνη και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες τροποποιεί στον γυναικείο οργανισμό την φυσιολογικά δεδομένη ισορροπία των παραγόντων πήξης και αντιπήξης σε όφελος μιας υπαρκτής ισορροπίας υπερπηκτικότητας της κυκλοφορίας με απώτερο σκοπό να προστατέψει την έγκυο από τις αιμορραγίες και τις επιπλοκές που προκαλεί αυτή κατά την διάρκεια της αποκόλλησης του πλακούντα στο τοκετό, οποτεδήποτε συμβεί αυτός.

Τι μπορεί να προκαλέσει;

  • Θρομβοφλεβίτιδα
  • Στειρότητα
  • Αποβολή κυήματος μετά τις 10 εβδομάδες
  • Ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου μετά τις 28 εβδομάδες
  • Ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης εμβρύου (IUGR)
  • Αποκόλληση πλακούντα
  • Προεκλαμψία

Ποια είναι η θεραπεία

Όπως αναφέρει το embryomitriki.gr, η θεραπεία επιλογής προσαρμόζεται σε δύο κύριες ομάδες παθολογίας, στις περιπτώσεις καθ΄ έξιν αποβολών και στην αντιμετώπιση εγκύου με διαγνωσμένο ή σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Επίσης υπάρχουν δύο θεραπευτικές κατευθύνσεις που συνίστανται στην χορήγηση χαμηλών δόσεων ασπιρίνης ή χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης με εξαίρεση την περίπτωση του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου όπου έχει θέση η χορήγηση ανοσοσφαιρίνης.

Η διαχείριση των γυναικών με χαμηλού κινδύνου θρομβοφιλία, όπως οι ετεροζυγότες FVL και PGM, ανεπάρκειας πρωτεΐνης C ή πρωτεΐνης S, εξαρτάται από το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό θρομβοεμβολικών επεισοδίων, καθώς και άλλους τυπικούς παράγοντες κινδύνου φλεβοθρόμβωσης, όπως η παχυσαρκία. Οι γυναίκες αυτές, εφόσον είχαν στο ιστορικό τους ένα ενιαίο εκ των προτέρων θρομβοεμβολικό επεισόδιο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο στην εγκυμοσύνη τους για θρόμβωση και πρέπει να λάβουν προγεννητικά και επιλόχεια αντιπηκτική θεραπεία.

Αντίθετα, γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο θρομβοφιλίας χωρίς προηγούμενο ατομικό ιστορικό ή ισχυρό οικογενειακό ιστορικό φλεβοθρόμβωσης, δεν απαιτούν προγεννητική προφυλακτική αντιμετώπιση, αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται σε εκτίμηση κινδύνου εξατομικευμένη και να έχουν στενή παρακολούθηση για κλινικές ενδείξεις και συμπτώματα φλεβικής θρόμβωσης. Ελλείψει άλλων σημαντικών παραγόντων κινδύνου, η πιθανότητα φλεβοθρόμβωσης σε αυτές τις γυναίκες είναι λιγότερο από 1%.