Μπολ του Βούδα: Αυτό είναι το νέο διατροφικό trend!

Ότι πιο γευστικό υπάρχει αυτό το καλοκαίρι!

Μπολ του Βούδα: Αυτό είναι το νέο διατροφικό trend!

Σου παρουσιάζουμε αυτό το νέο διατροφικό trend που ονομάζεται μπολ του Βούδα και είναι ότι καλύτερο και πιο γευστικό υπάρχει αυτό το καλοκαίρι.

Αν είσαι λάτρης του Instagram και των fitness λογαριασμών, σίγουρα θα έχεις συναντήσει, πολλές φορές, στην αρχική σου σελίδα τη νέα διατροφική τάση, που τον τελευταίο χρόνο έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των απανταχού fitness lovers, το buddha bowl!

Τα πολύχρωμα «μπολ του Βούδα», όπως είναι αλλιώς γνωστά, είναι ένα από τα πιο υγιεινά γεύματα που θα μπορούσες να υιοθετήσεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα, αφού αποτελούνται κυρίως από λαχανικά και φρούτα και παραλλάσσοντας το αρχικό concept με το κρέας, πλέον είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της νέας γενιάς χορτοφάγων, που βάζουν σε ένα μπολ πολλά και διαφορετικά λαχανικά. Πόσες μέρες «κρατάνε» τα φαγητά στο ψυγείο;

Τι είναι το Buddha bowl;
Ουσιαστικά αποτελούν συνταγές που μπαίνουν σε μπολ και περιλαμβάνουν συνδυασμούς λαχανικών, προϊόντα ολικής άλεσης και πρωτεΐνη. Το μπολ του Βούδα βασίζεται σε μια απλή αρχή: φάε όσο χωράει ένα μπολ και βάλε κινόα, ρύζι, φρούτα, όσπρια και λαχανικά. Η βασική ιδέα είναι να φτιάξεις ένα μπολ με απόλυτη ισορροπία σε υδατάνθρακα, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, επομένως υπάρχει σίγουρα κρέας ή κάποια άλλη πηγή πρωτεΐνης.

Πώς να το φτιάξεις;
Η βασική του φόρμουλα αποτελείται από πράσινα, φυλλώδη λαχανικά για βάση και διάφορα toppings που συνήθως περιέχουν λαχανικά, φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως τα ρεβίθια και το tofu, αλλά και άπαχο κρέας ή αυγά, υδατάνθρακες όπως κινόα ή ρύζι και τέλος, ένα ελαφρύ και υγιεινό dressing.

Μερικοί συνδυασμοί για να απολαύσεις το δικό σου Buddha bowl:

Κους κους με σόγια, αβοκάντο, σγουρό μαρούλι, αγγούρι, noodles από κολοκύθι και λαχανάκι Βρυξελλών.

Πατάτες, κύβοι tofu (μαριναρισμένοι με σάλτσα σόγιας, σησαμέλαιο, σιρόπι σφενδάμνου, σκόρδο και τζίντζερ), αβοκάντο, καλαμπόκι, ντοματίνια, μαρούλι, σπανάκι και σουσάμι.

Φαλάφελ με χούμους, κινόα, αγγούρι, baby σπανάκι και σουσάμι.

Γλυκοπατάτα (ψημένη με σάλτσα σόγιας, σκόνη σκόρδου, ρίγανη και Μπαχαρικό κολοκύθας), καλαμπόκι, καλαμαράκια, edamame, ντοματίνια, αβοκάντο και χόρτα.

Λάχανο Μποκ τσόι, ντομάτα, κόλιανδρος, κινόα, μανιτάρια και σουσάμι.

Πράσινη σαλάτα, γλυκοπατάτα, Μπρόκολο Ρομανέσκο, Γλυκομπίζελο, Αρακάς, Πράσινα φασόλια, ντομάτες, Κόκκινο λάχανο, μισό αβοκάντο, ένα αυγό, chia σπόροι, ηλιόσπορος και χυμός λεμονιού.

Πηγή: shape.gr

Τρόφιμα - θάνατος: Σταμάτα να τα τρως αν θες να βγάλεις το καλοκαίρι!

Αν θες να βγάλεις το καλοκαίρι του 2019 σταμάτα άμεσα να τρως αυτά τα τρόφιμα θάνατος! Ποια είναι; Θα τα μάθεις όλα στο Youweekly.gr!

Σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με δύο μεγάλες ευρωπαϊκές έρευνες.

Ο λόγος για τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα!

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), σύμφωνα με τους επιστήμονες αναδεικνύουν την ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών περιορισμού της πρόσληψης αυτών των τροφών και της προώθησης φρέσκων ή άλλων, ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι οι επεξεργασμένες τροφές (συσκευασμένα προμαγειρεμένα τρόφιμα, σνακ, ανθρακούχα αναψυκτικά, δημητριακά με ζάχαρη, έτοιμα γεύματα με συντηρητικά, κρέατα και θαλασσινά που έχουν υποστεί ανασύσταση, αφυδατωμένες σούπες λαχανικών κ.ά.) αποτελούν το 25-60% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Παράλληλα, έχει φανεί ότι αυτό το είδος των τροφών σχετίζεται με παχυσαρκία, υψηλή χοληστερίνη, ορισμένα είδη καρκίνων και πολλά άλλα δεινά.

Στην πρώτη έρευνα, που διεξήχθη στη Γαλλία και στη Βραζιλία, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που συνέλεξαν από ημερολόγια γευμάτων έξι 24ώρων 105.159 ατόμων. Οι τροφές χωρίστηκαν ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τους. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί δέκα χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνεται η πιθανότητα κάθε είδους καρδιαγγειακής νόσου κατά 12%, ειδικότερα στεφανιαίας νόσου κατά 13% και εγκεφαλοαγγειακής νόσου κατά 11%.

Από την άλλη, Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν 19.899 αποφοίτους ισπανικών πανεπιστημίων (7.786 άνδρες, 12.113 γυναίκες) με μέσον όρο ηλικίας τα 38 έτη, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή. Και πάλι, τα τρόφιμα ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με τον βαθμό επεξεργασίας τους και οι θάνατοι μετρήθηκαν κατά μέσον όρο στα επόμενα δέκα χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (πάνω από τέσσερις μερίδες ημερησίως) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 62%, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση (λιγότερες από δύο μερίδες ημερησίως). Για κάθε πρόσθετη ημερήσια δόση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν κατά 18%.