Με αφορμή τις εκπτώσεις που αρχίζουν σήμερα, μπορείς να δεις πώς θα αποκτήσεις τα αγαπημένα σου κομμάτια χωρίς να πέσεις θύμα απάτης και δίχως να απογοητευτείς από τις επιλογές σου.

Η εποχή των εκπτώσεων παραμένει πάντα μια πολυαναμενόμενη στιγμή από τους καταναλωτές, μια ευκαιρία για να αγοράσουν κάτι που θέλουν πολύ σε πιο οικονομική τιμή που αφορά στη μόδα (μια τσάντα που κοστίζει, για παράδειγμα μέχρι 50 ευρώ, ένα διαχρονικό παλτό –όπως το καμηλό– ή ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για να προσθέσεις στη συλλογή σου), ή στην ομορφιά (ίσως ένα εργαλείο hair styling για να δημιουργήσεις το τέλειο χτένισμα στο σπίτι) ή κάτι που αφορά γενικότερα στον τρόπο ζωής σου ή στα χόμπι σου (ένα ζευγάρι σκι, μια κουβέρτα ή ένα αξεσουάρ για την κουζίνα).

Για να μην απογοητευτείς λοιπόν και μέσα στη χαρά σου πέσεις θύμα κάποιας διαδικτυακής απάτης, δες στη συνέχεια 5 συμβουλές για στοχευμένες αγορές χωρίς να… κλάψεις στη συνέχεια.

Οι εκπτώσεις απαιτούν προσοχή και… σχέδιο

Καλό είναι να έχεις τσεκάρει από πριν (είτε στις πραγματικές βιτρίνες είτε στις διαδικτυακές) τι θέλεις να αγοράσεις και να παρακολουθήσεις μετά την τιμή τους, ώστε να δεις εάν υπάρχει πράγματι έκπτωση στα προϊόντα που θέλεις να αποκτήσεις. Αυτό σου επιτρέπει να σκεφτείς με καθαρό μυαλό τι χρειάζεσαι για να αποφύγεις τις αναγκαστικές αγορές αλλά και ρούχα και αξεσουάρ που μετά δεν θα χρησιμοποιήσεις.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς τον παράγοντα βιωσιμότητας: Η επανάσταση ξεκινά από την γκαρνταρόμπα σου και οφείλεις να προσθέτεις κομμάτια που πραγματικά χρειάζεσαι, αποφεύγοντας τον ενθουσιασμό των εκπτώσεων. Έτσι, πριν πας στο κατάστημα ή κάνεις κλικ σε μια εικονική βιτρίνα, άνοιξε την ντουλάπα σου και φτιάξε μια λίστα από τη μία με αυτά που πραγματικά θέλεις και από την άλλη με αυτά που επιθυμείς πολύ, ρωτώντας πρωτίστως τον εαυτό σου για τις ανάγκες σου.

Δείτε επίσης: 5 μοδάτα τζιν του 2024 μέχρι 19,99 ευρώ που πρέπει να αγοράσεις στις εκπτώσεις

5 συμβουλές για προσεκτικές αγορές

Κατά τη διάρκεια του έτους είναι πιο εύκολο να αποφύγει κάποιος μια απάτη, επειδή είναι πιο προσεκτικός στις μεμονωμένες λεπτομέρειες των διαφημίσεων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κατά την περίοδο των εκπτώσεων -ακριβώς για να μην χάσει την προσφορά- είναι εύκολο να σκοντάψει σε διαδικτυακές απάτες.

Η φρενίτιδα των αγορών δεν βοηθάει. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Klarna, έναν παγκόσμιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών και αγορών με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, το 13% των αγοραστών άνω των 18 ετών υπέστη απάτη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, με πακέτα που δεν παραδόθηκαν ποτέ ή αντικείμενα που διέφεραν εντελώς από τα αυτά που αγοράστηκαν. Για να αποφύγετε δυσάρεστες ενοχλήσεις, ακολουθούν 5 συμβουλές:

  • Δες τις τιμές εκ των προτέρων κι αν φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, δυστυχώς, έτσι είναι! Μην παρασυρθείς από τον παροξυσμό του “αγόρασα τη μεγάλη προσφορά”.
  • Προσοχή στις μεθόδους πληρωμής. Τα “περίεργα” ηλεκτρονικά καταστήματα συχνά ευνοούν τις προκαταβολικές συναλλαγές, οι οποίες κάνουν τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων πιο περίπλοκη, ενώ δεν δέχονται μεθόδους όπως η πάγια χρέωση.
  • Οι ασαφείς πολιτικές επιστροφής χρημάτων πρέπει να σου χτυπήσουν… καμπανάκι. Επομένως, βεβαιώσου ότι ο πωλητής παρέχει συγκεκριμένες και κατανοητές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο επιστροφής του προϊόντος.
  • Συχνό στοιχείο των fake ιστοσελίδων είναι η ομοιότητα με αυτές γνωστών brands, αλλά με μικρές παραλλαγές. Επομένως, κάνε πρώτα μια εις βάθος αναζήτηση, ξεκινώντας από τους επίσημους και επαληθευμένους ιστοτόπους της μάρκας.
  • Δώστε προσοχή στηn γραμματική και την ορθογραφία, μπορεί να είναι ένδειξη ιστότοπων που δημιουργήθηκαν βιαστικά ή μη αυθεντικά.