1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS - 42 χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου

Τα στατιστικά στοιχεία στην χώρα μας

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

H 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως ημέρα-ορόσημο κατά του AIDS από το 1988 σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον HIV, τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας.

Επιπλέον, η κόκκινη κορδέλα, είναι το σύμβολο κατατεθέν της συγκεκριμένης ημέρας για να μην στιγματιστούν όσοι πάσχουν από τον ιο HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) και να συνεχίζουν να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Θυμίζουμε ότι έχουν περάσει περίπου 42 χρόνια από την εμφάνιση του HIV.
(δες και παλαιότερο μήνυμα της Ελένη Μενεγάκης για το AIDS)

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Τα στατιστικά στοιχεία

Tο 2023 είναι μια χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας άλλαξε ο τρόπος καταγραφής των νέων διαγνώσεων HIV στη χώρα μας, καθώς τέθηκε σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο HIV του υπουργείου υγείας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την παραπάνω καταγραφή, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, οι νέες διαγνώσεις HIV κυμαίνονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα 4 προηγούμενα έτη (531 που αντιστοιχούν σε 5,1 ανά 100.000 πληθυσμού), ενώ συχνότερος τρόπος μόλυνσης είναι η σεξουαλική επαφή, κυρίως μεταξύ ανδρών (35,2% των νέων διαγνώσεων).

aids
Shutterstock

Σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS), στόχος είναι μέχρι το 2030 το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν διαγνωσθεί, το 90% των ατόμων που ζουν με τον HIV να είναι υπό θεραπεία και το 86% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν επιτύχει ιική καταστολή.

Στην Ελλάδα, αντίστοιχα και σύμφωνα με τις διαγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν έως και το τέλος του 2022, τo 85,1% ατόμων που ζουν με HIV στη χώρα μας έχει διαγνωσθεί και το 69,9% έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή.

Μάλιστα, ειδικά για την ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, τα αντίστοιχα ποσοστά εκτιμώνται σε 88,8% και 82%, ενώ για τους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών και τα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας, τα ποσοστά είναι υψηλότερα.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης της έγκαιρης διάγνωσης και της άμεσης αγωγής, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Πηγή: ΕΟΔΥ