Κεφαλογιάννη και Γιαννάκου διαφωνούν ανοιχτά για τη συνεπιμέλεια των παιδιών με το νόμο Τσιάρα

Κατέθεσαν 10 τροπολογίες για το νομοσχέδιο

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κεφαλογιάννη και Γιαννάκου διαφωνούν ανοιχτά για τη συνεπιμέλεια των παιδιών με το νόμο Τσιάρα

Τόσο η Μαριέττα Γιαννάκου, όσο και η Όλγα Κεφαλογιάννη, εξέφρασαν με επίσημο τρόπο την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που ήρθε για συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη συνεπιμέλεια των παιδιών.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι δύο κυρίες κατέθεσαν 10 τροπολογίες για το επίμαχο νομοσχέδιο που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης. «Η αόριστη έννοια “το συμφέρον του παιδιού”, τοποθετείται από τον νομοθέτη για να εξειδικεύεται από τον δικαστή.

Εφόσον λοιπόν προβλέπεται από τον νομοθέτη ως αόριστη έννοια, δεν μπορεί να ορίζεται από αυτόν με συγκεκριμένα και ιεραρχημένα κριτήρια», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές της ΝΔ, στην τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια. Θυμίζουμε πως πάνω στο θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών έχει τοποθετηθεί και ο Θοδωρής Μαραντίνης.

Η κυρία Γιαννάκου και η κυρία Κεφαλογιάννη ανέλαβαν από κοινού πρωτοβουλία με συνολικά 10 τροπολογίες που συνυπογράφουν στο νομοσχέδιο και επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις ενέχουν σοβαρό κίνδυνο να κατηγορηθεί η Ελλάδα για παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Οι δύο βουλευτές της ΝΔ, στη μία εκ των 10 τροπολογιών, ζητούν τροποποίηση της για το συμφέρον του παιδιού, επισημαίνοντας ότι και η αρμόδια για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης, επιτροπή του ΟΗΕ, αναφέρει ρητώς ότι το συμφέρον του παιδιού δεν έχει στεγανά και εξειδικεύεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Την ίδια άποψη έχει εκφράσει πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθύμισαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης οι κυρίες Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη για να επισημάνουν ότι τα κριτήρια για την ανάθεση της γονικής μέριμνας που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, είναι σαφώς γονεοκεντρικά και παραμερίζουν άλλες σημαντικές παραμέτρους του συμφέροντος του παιδιού.

Μεταξύ των τροπολογιών που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές της ΝΔ, είναι και τροπολογία με την οποία ζητείται απαλοιφή του όρου «εξίσου» στη γονική μέριμνα. «Εφόσον όταν οι γονείς ζουν μαζί, δεν ασκούν “εξίσου” τη γονική μέριμνα, δεν δύνανται να την ασκούν ‘εξίσου’ όταν χωρίζουν», αναφέρουν και επισημαίνουν ότι η έννοια «εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας» μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα ως ισόχρονη άσκηση γονικής μέριμνας.

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο στο οποίο διαφώνησαν Γιαννάκου - Κεφαλογιάννη

Το νέο σχέδιο νόμου αποτελείται από πέντε άξονες. Θεσπίζεται για πρώτη φορά η γονική μέριμνα και από τους δύο γονείς. Εντάσσεται η διαμεσολάβηση, ώστε να μπορεί να βρεθεί μία εξωδικαστική επίλυση διαφωνιών προκειμένου να μη φτάσουν οι δύο γονείς στο δικαστήριο. Κάθε γονέας θα διασφαλίζει το ένα τρίτο επικοινωνίας από το χρόνο του παιδιού.

Κώστας Τσιάρας συνεπιμέλεια

Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως, π.χ., είναι η μη καταβολή της διατροφής θα βοηθάνε τον δικαστή για να κρίνει ενώ θα δημιουργηθούν και ειδικά προγράμματα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών, που θα δικάζουν αποκλειστικά τις οικογενειακές διαφορές ώστε κάθε υπόθεση να εξετάζεται με τη δική της ιδιαιτερότητα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «παιδοκεντρικό», και ήταν κάθετος σε ότι αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: «Δεν θα αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοικτό σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Δεν θα αφήσουμε ανθρώπους που λειτουργούν μέσα από την οικογενειακή βία να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου. Θέλουμε να κλείσουμε με «στεγανά» περιπτώσεις οικογενειακής βίας».