Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Πότε επιτρέπεται & πότε είναι απαγορευτική; Τι πρέπει να προσέξεις;

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Τα οφέλη της συστηματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολλά για την εγκυμονούσα. Σε αυτό άλλωστε συγκλίνουν και αρκετές έρευνες και μελέτες, που έχουν γίνει πάνω στο θέμα συνιστώντας την ενσωμάτωση της γυμναστικής στην καθημερινότητα της εγκύου με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Πόσο συχνά όμως πρέπει να γυμνάζεσαι και ποιος τύπος άσκησης είναι πιο ασφαλής;

Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα σχετικά με την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μαζί με όσα πρέπει να προσέξεις προκειμένου να έχεις μια ασφαλή κύηση. (δες και για την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ασφαλής; Τι συστήνουν οι ειδικοί;)

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Πότε επιτρέπεται & πότε είναι απαγορευτική; Τι πρέπει να προσέξεις;

Η φυσική δραστηριότητα κρίνεται απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφού είναι ευκολότερο να χάσεις βάρος ειδικά εάν συνδυάζεται μαζί με την περικοπή των προσλαμβανόμενων θερμίδων και με μια ισοροπημένη διατροφή. Η άσκηση εκτός των άλλων, βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες, ενισχύει το ρυθμό του μεταβολισμού, προάγει την παραγωγή μυϊκού ιστού, μειώνει τον λιπώδη ιστό (“καίει” το λίπος) και ακόμη δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθεις χορτάτη.

έγκυος κάνει γυμναστική πάνω σε χαλάκι
Unsplash

Επιπλέον, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλει στην βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, βοηθώντας έτσι και στην κυκλοφορία του αίματος. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας της μητέρας (όπως σοβαρή αναιμία, καρδιοπάθεια, αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.) και της εγκυμοσύνης (προδρομικός πλακούντας, πρόωρες συσπάσεις κλπ), η έγκυος μπορεί να ασκείται.

Ειδικότερα, η άσκηση μπορεί να είναι καθημερινή ή λιγότερο συχνή, για 30 λεπτά ή περισσότερο, καταβάλλοντας μέτρια προσπάθεια, κατά την οποίαν δεν πρέπει να ξεπερνά τους 140 καρδιακούς παλμούς/min. Επίσης, δεν πρέπει να προκαλείται υπερθέρμανση στο σώμα της.